Ook GGD Haaglanden past onderzoek aan

15 September 2020, 17:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Omdat het aantal testen en het besmettingspercentage in de regio Haaglanden de verwachtingen overstijgt, is de GGD Haaglanden overgestapt naar een (noodzakelijke) andere werkwijze. Dat betekent dat om ervoor te zorgen dat mensen zo snel mogelijk worden bereikt én risicovolle clusters snel worden gedetecteerd, er zogenoemd risicogestuurd bron- en contactonderzoek wordt uitgevoerd.

Dat laat een woordvoerster van de GGD desgevraagd weten. Zij wijst er op dat die verandering eerder al is toegepast bij andere GGD's.

In deze werkwijze worden de besmette persoon en diens nauwe contacten (bijvoorbeeld huisgenoten) zo snel mogelijk gebeld. "Dat geldt ook voor alle contacten die kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld ouderen of mensen die in de zorg werken. Ook wanneer het risico op verspreiding groot of lastig in te schatten is, neemt de GGD telefonisch contact op", zo meldt de organisatie.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als de besmette persoon veel contacten heeft gehad (groepsbijeenkomst, school, kinderdagverblijf), tot een moeilijk bereikbare groep behoort of recent in het buitenland is geweest. "De contacten met minder risico krijgen ook snel bericht, maar die krijgen dat direct van de besmette persoon, is de bedoeiling. Die krijgt daarbij hulp van de GGD met schriftelijk materiaal."

GGD Haaglanden wijst er op dat er al fors is opgeschaald en dat er ook landelijke capaciteit beschikbaar is voor ondersteuning bij bron- en contactonderzoek. Hoewel de opschaling van de GGD’en op schema ligt, maakte de combinatie van een stijging van het aantal bron- en cntactonderzoeken en forse pieken in de besmettingsgraad in bepaalde regio het noodzakelijk dat 'er soms een andere werkwijze nodig is'.